Wednesday, February 26, 2014

Sambal Tumis Udang


*Throwback Post*


Hari Isnin lepas masak dekat office. Masak satu lauk je. Sebab staff bukannya ramai pun. So makanya saya pun buat lah Sambal Tumis Udang untuk 3 portion sahaja.

And also sebab ini kan cara saya masak, jadi haruslah guna short cut juga. Ekekekekke! Okay! Let's start with the ingredients;

Minyak
Garam
Gula
Udang
Alif's Kuah Sambal Tumis . (Yeah!)


Cara cara memasak :

1. Panas kan kuali dan tuang sikit minyak. Toksah banyak sangat. Sikit je. Minyak ni tujuan dia untuk naik kan lagi warna dan rasa of your masakan ni nanti. So nampak original macam masak from scratch gitu. 


2. Bila minyak dah panas sikit, masukkan Kuah Sambal Tumis Alif and tambah air. Air tak perlu banyak sangat. Saya topup half of the packet je. Lepas tu tumis for awhile.

3. Letak garam sikit. Saya letak around one tea spoon je. Hagak2 je. ;p

4. Kemudian dah boleh masukkan udang ye tuan tuan dan puan puan.


 4. Tumis kan sampai udang tu masak. And then masukkan gula. Jangan banyak sangat. I used two packet gula yang untuk letak for tea tu. Ahahahahha! Dekat office ada gula yang begitu je. ;p

5. Tumis la sampai siap. And then hidang! Yay!


Dah siap! Senang je kan? Main tipu memang lah senang kan? Tak kisah la main tipu cemana pun. Asalkan sedap sehingga menjilat jilat pinggan.

Oh btw, so far saya guna product Alif je yang menjadi. Other product banyak nak kena repair sebab it doesn't taste like the original sambal tumis. Tapi sebab product Alif dah tak banyak dekat market. Plus kilang pun dah nak tutup thanks to Sime Darby Food yang bodoh itu.

Ada la a few supermarket yang still ada stock. So go grab 'em sebelum terlambat. Borong!!

Ehehehehehe

Selamat mencuba! Yay!

No comments:

Post a Comment

Use your words carefully kids. This gonna live for a very long time~!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...